Uwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje!
1 kg schabu bez kości
30 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka owoców jałowca
20 ml oleju
kilka ziaren kolendry
3 ziarna pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i za pomocą ostrego noża rozciąć go tak, by powstał w miarę cienki prostokąt. Można go też lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć tak, by farsz nie wypadał. Na koniec roladę związać grubą nicią.
Następnie mocno rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć szybko roladę z każdej strony.
Marynata: w moździerzu rozbić owoce
jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej.
Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.
jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej.
Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.
Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do
pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku
przez 60 min. w ok. 200 st.C.
pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku
przez 60 min. w ok. 200 st.C.