Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Rurki z kremem na cieście kruchym

Rurki z kremem nie odłącznie kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Jest to taki słodki powrót do wspomnień i niesamowita radość. Najpopularniejsze są oczywiście rurki z kremem na bazie ciasta francuskiego. Dziś jednak chciałam bym was zachęcić do wypróbowania rurek z kremem na cieście kruchym. Jest to deser równie kruchy i równie smaczny. Ciasto kruche sprawia, iż rurki nabrały niezwykłego smaku i stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnego przepisu. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
masa
250 g śmietany 30%
100 g cukru pudru
dekoracja
cukier puder
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewam. Dodaje zimne masło i jajka. Zagniatam gładkie ciasto. Odstawiam do lodówki na dwie godziny, aby nieco się schłodziło. Zimne ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuje cienko, a następnie kroję na 10-12 pasków. Każdy pasek owijam na specjalną formę do rurek z kremem, wcześniej wysmarowana masłem. Piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę.
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder. Wystudzone rurki napełniam bitą śmietaną. Możemy udekorować cukrem pudrem.

 rurki z kremem na cieście kruchym
 rurki z kremem na cieście kruchym
 rurki z kremem na cieście kruchym

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj