wtorek, 7 sierpnia 2018

Dżem z cukinii z wanilią

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii.
Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała.
W przepisie nie było mowy o wanilii a ja ją dodałam i to było dobre posunięcie.
Dżem jest smaczny i jak dla mnie trochę za słodki, więc możecie dać go mniej jak nie lubicie słodkich dżemów.

Dżem z cukinii z wanilią


Dżem_z_cukinii_z_wanilią_pyszny

Dżem z cukinii z wanilią - składniki


2,5 kg żółtej cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
750 g cukru
sok z jednej dużej cytryny
1 łyżka olejku cytrynowego
3 łyżki ekstraktu waniliowego
2 galaretki cytrynowe

Dżem z cukinii z wanilią - przygotowanie


Umytą, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka.
Dodać cukier i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny, olejek i ekstrakt waniliowy i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.
Gorący dżem rozdzielić do słoików i zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry.
Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to zapasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).


Warzywa psiankowate 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.