Udko z kurczaka z grzybami
Udka z kurczaka faszerowane grzybami to doskonały pomysł na
smakowity i aromatyczny obiad.
Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka.
Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka.
5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki)
ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone)
1 łyżka startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
ostra papryka (w proszku)
słodka papryka (w proszku)
tymianek
sól i pieprz
opakowanie Gnocchi
200 ml śmietanki 18%
ser parmezan lub grana padano
100 g serka topionego - śmietankowy
biały pieprz
Przepis na sałatkę znajdziesz tutaj → Sałatka
Przygotowanie:
Rozmrożone grzybki przesmaż na łyżeczce oliwy, dopraw pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką - na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ser - całość wymieszaj.
Uda oczyszczamy z błonek, wnętrze przyprawiamy solą, pieprzem i papryką - nakładamy grzyby, następnie udka spinamy wykałaczkami.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i układamy udka - posypujemy słodką papryką.
Zapiekamy 25 min na 220°C opcja grill (środkowa półka), następnie przewracamy udka (posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C.
W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony - podgrzewamy do rozpuszczenia sera i zagęszczamy startym parmezanem.
Sos doprawiamy białym pieprzem.
Gnocchi przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i polej sosem.
Ps. Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne, a więc przepis ten polecam wszystkim będącym obecnie na diecie ... z tym, że zamiast gnocchi zajadamy obiad z pieczonym ziemniakiem lub ryżem :)
Komentarze
Prześlij komentarz