wtorek, 7 sierpnia 2018

Ciastka z orzechami


W sklepie wypatrzyłam ciastka z orzechami, które są bardzo dobrym dodatkiem do kawy.
Szybko nam się skończyły i trzeba było zabrać się za pieczenie w domu.

Potrzebujemy:

  • ¾ kostki zimnego masła
  • 25 dag mąki pszennej (w razie gdyby ciasto było za miękkie, trzeba troszkę dosypać)
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli

na polewę do ciastek:
  • krówki ciągutki
  • odrobina mleka
  • orzechy ziemne bardzo drobno posiekane


Wszystkie składniki na ciasteczka szybko zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Potem rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek w wykrawamy okrągłe ciastka.
Pieczemy przez 10 minut. Odstawiamy by ostygły.
Krówki wkładamy do garnuszka i zalewamy odrobiną mleka.
Mieszamy aż się rozpuszczą.
Potem polewamy ciastka i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz