Szybka i lekka zupa warzywna w letnim klimacie. Bez marchewek, pietruszki i ziemniaków natomiast z cukinią, bakłażanem, papryką i kukurydzą. Z lekko ostrą i ziołową nutą, idealnie nadaje się na wakacyjny posiłek. Podaję ją z delikatnym makaronem nitki Lubella Jajeczna 5 jaj. Dzięki temu, że jest przygotowywany z 5 jaj i do tego trzykrotnie wałkowany, smakuje i wygląda jak domowy. Smacznego :)
- makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
- cukinia (użyłam pół zielonej i pół żółtej)
- bakłażan
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka fioletowa (opcjonalnie)
- kolba kukurydzy
- papryczka chili
- 2 l bulionu warzywnego
- gałązka świeżej mięty
- gałązka natki pietruszki
- gałązka kolendry
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy.
- Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, z kukurydzy obkrajamy ziarna.
- Papryczkę chili drobno siekamy. Ilość dodajemy wg uznania. Jeśli zupę mają jeść dzieci, wystarczy około 1 cm kawałek.
- Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy olej i podsmażamy 5 minut, ciągle mieszając.
- Dodajemy bulion i świeże zioła.
- Gotujemy około 15-20 minut by warzywa nie rozgotowały się.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
- Do miseczek nakładamy porcję zupy.
- Podajemy z makaronem i posypujemy ziołami i jeśli ktoś lubi to dodajemy więcej chili.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.
Brak komentarzy