poniedziałek, 6 sierpnia 2018

ciasto szpinakowe z arbuzem --- torta di spinaci con anguria





Składniki
szklanka 250ml
ciasto:ilość składników na dwa blaty ciasta
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

ser

  • 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka
  • kawałek czekolady opcjonalnie
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3½ łyżki żelatyny

galaretka arbuzowa

  • 1 kg arbuza waga już bez pestek i skóry
  • 2 galaretki cytrynowe

Wykonanie

Szpinak rozmrozić ,włożyć na sito i odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody.
Do misy miksera wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Pomału wlewać olej,nie przerywając miksowania.
Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty z wody szpinak, delikatnie wymieszać na niskich obrotach ,tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka"
Podczas pieczenia ciasta przygotować masę serową i galaretkę z arbuza.
ser =
W garnuszku wymieszać mleko i żelatynę ,pozostawić do napęcznienia.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do większej miski (dla bezpieczeństwa można przecedzić przez drobne sitko) .
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością sera,a następnie całość dodać do pozostałej części sera i delikatnie wymieszać . Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach , dodać do sera.
Gotowy ser przelać na ostudzone ciasto .Wierzch wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia.
galaretka=
Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować na gładko.
1/3 musu arbuzowego doprowadzić do wrzenia ,dodać galaretki -proszek i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Połączyć mus z galaretką z reszta musu,wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy masa serowa jest już sztywna ,wlać na wierzch galaretkę arbuzową .Odstawić do stężenia do lodówki.:))

torta di spinaci con anguria
ingredienti

Bicchiere da 250 ml

torta: la quantità di ingredienti per due piani di torta

    450 g di spinaci surgelati

    250 g di zucchero

    3 uova grandi

    1 bicchiere di olio

    1 tazza di farina per dolci

    1 tazza di farina krupczatka

    3 cucchiaini di lievito

formaggio

    1 kg di formaggio macinato con vaniglia da un secchio

    pezzo di cioccolato opzionale

    1/2 bicchiere di latte

    3½ cucchiai di gelatina

gelatina di anguria

    Il peso di 1 kg di cocomero è già senza semi e senza pelle

    2 gelatina al limone

esecuzione


Cospargere gli spinaci, metterli nel setaccio e strizzare le mani con acqua in eccesso.

Mescolare le uova, aggiungere lo zucchero e mescolare ad alta velocità fino a quando lo zucchero è completamente sciolto nella ciotola di miscelazione.

Versare lentamente l'olio senza interrompere la miscelazione.

Quindi aggiungere la farina setacciata con il lievito e mescolare a fondo, aggiungere gli spinaci impressi dall'acqua, mescolare delicatamente a bassa velocità, solo per unire gli ingredienti.

Torta finita messa in una tortiera da 25 cm, rivestita con carta da forno. Cuocere a 180 ° C per circa 1 ora o "a secco"
Quando si cuoce una torta, preparare una massa di formaggio e gelatina da un cocomero.
formaggio =

Mescolare il latte e la gelatina nella padella, lasciare gonfiare.
Sciogliere la gelatina imbevuta in un bagno d'acqua, versare in una ciotola più grande (per sicurezza, si può filtrare attraverso un setaccio fine).

Mescolare la gelatina con una piccola quantità di formaggio, quindi aggiungere il tutto al resto del formaggio e mescolare delicatamente. Pulire il cioccolato sulla rete fine, aggiungere al formaggio.

Aggiungere il formaggio preparato all'impasto raffreddato, coprire la parte superiore e metterlo in frigorifero a concentrarsi.
gelatina =
Tagliare l'anguria tagliata a pezzetti e mescolarla delicatamente.

1/3 della mousse di anguria portare a ebollizione, aggiungere la gelatina e mescolare fino a sciogliere la gelatina. Unire la mousse con la gelatina con il resto della mousse, mescolare e lasciare a concentrazione. Quando la massa del formaggio è già rigida, versa sopra la gelatina di anguria e mettila in concentrazione in frigo :))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com