Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki

Makaron z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłego makaronu, a dużo zdrowsza i bardzo smaczna. Podany z sosem z aromatycznie przypieczonej papryki i usmażoną chrupiącą ciecierzycą będzie stanowił smakowity i pełnowartościowy letni posiłek. Polecam 🙂

makaron z cukinii

makaron z cukinii

Jeśli nie macie urządzenia do robienia makaronu z cukinii tzw. krajalnicy spiralnej, to albo możecie zakupić specjalną obieraczkę do julienne, czyli do pokrojenia danego produktu w cienkie i długie słupki. Opcjonalnie zawsze możecie zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało 🙂

Polecam również sos warzywny do spaghetti albo pesto z suszonych pomidorów lub pesto szpinakowo-bazyliowe.

Składniki:

Makaron:

  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

Wykonanie:

Sos:

Przygotowanie tego dania zaczynamy od sosu 🙂 Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ziarna. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy paprykę, cebulę i czosnek.

Przykrywamy przykrywką lub folia aluminiową i pieczemy przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Papryka powinna być lekko zwęglona – doda to przyjemnego smaczku 🙂

Po wyciągnięciu papryki z piekarnika i ostudzeniu miksujemy ją w blenderze na mniej lub bardziej gładką masę – według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i sos z pieczonej papryki mamy gotowy 🙂

Ja zwykle piekę większą niż podaną tutaj liczba porcji, a otrzymany sos zużywam także do innych dań. Na razie jeszcze nie udało mi się nic zawekować na zimę, bo tak nam smakuje, że zjadamy od razu 😀

Makaron:

Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam urządzenie do robienia np. makaronu z cukinii tzw. krajalnicę spiralną (ang. spiralizer vegetable slicer) pokazany na fotografii poniżej.

Super urządzenie! I właśnie używając go kroimy nasza cukinię w makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Pokrojoną cukinię posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut – chcemy, żeby cukinia była sprężysta i soczysta.

Następnie, płuczemy cukinię na durszlaku pod bieżącą wodą i odciskamy rękami z nadmiaru wody. Cukinia powinna być soczysta, sprężysta i chrupiąca. 🙂

Na talerzu układamy makaron z cukinii, polewamy sosem z papryki pieczonej i posypujemy prażoną ciecierzycą. Gotowe!

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *