Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa

Witajcie, 
Bardzo lubię robić dania, które nie zajmują mi dużo czasu, ale są smaczne i pożywne. 
Dzisiaj mam dla Was przepis na indyka z warzywami i ziołami z rękawa.
Zapraszam!

Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa

  • 40 dkg piersi z indyka,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • gałązka świeżego oregano,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 soli, 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
Ważne: rękaw do pieczenia 

Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.
Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę, paprykę - pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku oraz sól. 
Po 30 minutach od wstawienia mięsa do lodówki mieszamy je dokładnie z ziemniakami oraz pozostałymi warzywami. Teraz wystarczy dodać pozostały olej, wymieszać, przełożyć "mieszankę" do rękawa i dobrze zawinąć (zostawiając odrobinę miejsca). Ja swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnika. 



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można w czasie pieczenia przewrócić worek, aby wszystkie składniki dusiły się w powstałym sosie. 



Możemy się częstować!



Smacznego!
Ann

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger