6 sie 2018

SŁODKO-KWAŚNE KRUCHE Z OWOCAMI LEŚNYMI




Uwielbiam Ciasta , zwłaszcza te , które szybko się robi i nie są trudne w przygotowaniu.  Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto , które jest kwaśno-słodkie . Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:)


Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło

Ciasto na blachę: 24cm /24cm

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 lyzki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 lyzki ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • Szczypta soli

Dżem

  • 400 g owoców leśnych :jeżyny, jagody,borówki, porzeczki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

Cukier puder do posypania ciasta 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.

Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy w zamrażarce na ok 30 min. 

Międzyczasie przygotowujemy dżem owocowy.

Do garnka o grubym dnie przekładamy umyte owoce , ekstrakt waniliowy i cukier.

Smażymy ciągle mieszając ok 8-10 min aż dżem zrobi się gęsty. Studzimy. 


Wyjmujemy ciasto.

Foremki ja użyłam jedną o wymiarach 24 cm na 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielę na dwie części a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko dociskamy. Przekładamy osiągnięty dżem a na wierzch dodajemy startą drugą część ciasta.

Piekę ok 45 min w 180 stopniach. Góra dół bez termoobiegu. Pozostawiam do wystygnięcia.

Posypuję cukrem pudrem. 












Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF