Kluski na parze z jagodami | Pampuchy | Mienta blog
Drożdżówki, Różne

Kluski na parze z jagodami | Pampuchy

Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej, bo ciasto rośnie ekspresowo, a gotowanie to zaledwie 8 minut na jedną serię. Jednak znikają z talerza w takim samym, ekspresowym tempie :)

kluski na parze z jagodami pampuchy 1 - Kluski na parze z jagodami | Pampuchykluski na parze z jagodami pampuchy 2 - Kluski na parze z jagodami | Pampuchy

10-12 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek 220 ml)
  • 170 ml mleka
  • łyżka cukru
  • 30 g drożdży
  • jajko
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 2 szklanki jagód
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • jogurt kokosowy/naturalny lub kwaśna śmietana

kluski na parze z jagodami pampuchy 3 - Kluski na parze z jagodami | Pampuchykluski na parze z jagodami pampuchy 4 - Kluski na parze z jagodami | Pampuchy

Mąkę przesiewamy z solą.

Mleko podgrzewamy (jedynie do temperatury pokojowej), mieszamy z cukrem i drożdżami.

Odstawiamy na 10 minut.

Do rozczynu dodajemy jajko i olej.

Całość dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto.

Odstawiamy je do podwojenia objętości (około 30 minut).

Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy jagodami.

W moim garnku mieszczą się po 4 bułki.

Każdą serię gotujemy na parze 8 minut.

Podajemy z jogurtem lub śmietaną.

Smacznego :)

kluski na parze z jagodami pampuchy 5 - Kluski na parze z jagodami | Pampuchykluski na parze z jagodami pampuchy 6 - Kluski na parze z jagodami | Pampuchy

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj