Cześć! Lubicie mule? Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem na nie. Można je podać jako danie główne np. z frytkami lub dobrym pieczywem, bagietką. Mogą też stanowić świetną przystawkę.
Im świeższe mule, tym lepsze. Pamiętaj o tym by kupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu!
Składniki:
1 kg muli
100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 cubata łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki)
Wykonanie:
Na początku przejrzyj mule, wybierz te z zamkniętymi muszlami. Jeśli skorupka jest lekko otwarta, postukaj delikatnie muszlą o krawędź blatu lub zlewu. Jeśli się zamknie – jest dobra. Jeśli nie – należy ją wyrzucić. Mule z uszkodzonymi muszlami także wyrzucamy.
Mule czyścimy za pomocą ostrego nożyka. Usuwamy wszystkie nierówności, narośle, odrywamy włókniste nitki. Muszle opłukujemy na koniec pod zimną bieżącą wodą, odkładamy do wyschnięcia. Ważne jest to, by nie moczyć muli w wodzie bo się otworzą.
W wysokim garnku rozgrzej masło, zeszklij szalotki. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj tymianek i wino. Zwiększ moc palnika. Dodaj mule i gotuj pod przykryciem około 5 minut, w międzyczasie je dopraw. Po tym czasie mule powinny się otworzyć. W trakcie gotowania należy potrząsnąć garnkiem około 3 – 4 razy. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Muszle wyłóż do miseczek wraz z powstałym sosem. Smacznego!
Dodaj komentarz