Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Gładki dżem z truskawek, malin i borówek

Gładki dżem z truskawek, malin i borówek

Naturalny przepis z tylko dwóch podstawowych składników, bez dodatku cukru żelującego ani innych wspomagaczy. Zobacz przepis na stronie Pogotujmy.pl!
Ilość
0

Gładki dżem z truskawek, malin i borówek, czyli jeden przepis na aż 3 pyszne dżemy, które możecie zamknąć w słoiku by (jeśli doczekają) zajadać zimą. Dżemy te są idealnie gładkie i nie zawierają fragmentów owoców. Doskonałe dla dzieci! Naturalny przepis z tylko dwóch podstawowych składników, bez dodatku cukru żelującego ani innych wspomagaczy.


Gładki dżem z truskawek, malin i borówek

Naturalny przepis z tylko dwóch podstawowych składników, bez dodatku cukru żelującego ani innych wspomagaczy.
Czas przygotowania 3 hours
Całkowity czas 3 hours

Składniki:

Dżem truskawkowy:

  • truskawki 1 kg
  • ok. 250-350g cukier

Dżem malinowy

  • maliny 1 kg
  • ok. 450g maliny są dosyć kwaśne, dlatego polecam spróbować dodać początkowo nieco mniej cukru, a następnie dosypać w razie potrzeby cukier

Dżem borókowy

  • borówki 1 kg
  • ok. 250-300g cukier

Dodatki do każdego:

  • po 1-2 łyżki można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami wanilii cukier z wanilią
  • łyżeczka opcjonalnie sok z cytryny 1
  • łyżeczki opcjonalnie skórka otarta z cytryny 1/2

Wykonanie

  • Truskawki, maliny lub borówki dokładnie myjemy i umieszczamy (oddzielnie jeśli robimy dżem w więcej niż jednym smaku) w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Wyciśnięty sok przelewamy na patelnię lub do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny oraz skórkę (jeśli używamy). Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalał. Gotowość dżemu sprawdzamy przy pomocy zmrożonego talerzyka. Kroplę dżemu umieszczamy na talerzyku i jeżeli po obróceniu go do pozycji pionowej dżem nie spływa - jest gotowy.
  • Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Dżemy możemy dla dodatkowej pewności pasteryzować, jednak nie jest to konieczne.

Gładki dżem z truskawek, malin i borówek

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      truskawki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!