niedziela, 5 sierpnia 2018

CYTRYNOWY PUCH Z ARBUZEM

Gdy za oknem żar leje się z nieba, odpalanie piekarników raczej nie wchodzi w grę, wiec pocieszamy się ciastami na zimno, które oprócz tego, że świetnie smakują, również orzezwiają. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z dodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. 
Składniki:
1 kg sera
4 galaretki cytrynowe
5 łyżek cukru pudru
500ml gorącej wody
500 ml śmietany kremówki
15 dag herbatników
1 kg arbuza
3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
*Dużą blachę wykładamy ciastkami. 
*Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. 
*Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. 
Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciastka.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
* Arbuza pozbawiamy skórki, pestek, blendujemy. Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy małą ilością wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy, dodajemy do masy arbuzowej, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia. 

8 komentarzy: