3 sie 2018

NAJPROSTRZA KRUCHA SZARLOTKA


Kto z Nas nie lubi szarlotki :) ? pytanie retoryczne? nie , nie są tacy którzy nie przepadają za tym deserem . Ja osobiście uwielbiam szarlotkę , można ją robić na tyle sposobów , że chyba nigdy mi się nie znudzi. 
W ten kolejny upalny , tym razem sierpniowy piątek , zapraszam na szarlotkę , która wyjdzie każdemu , nawet początkującemu cukiernikowi :) 
Szarlotka na kruchym spodzie z musem z jabłek ( ja dałam zielone) z dodatkiem ekstraktu waniliowego ...Niebo w gębie :) 
Zapraszam :) 

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło

PRZEPIS NA BLACHĘ 24/24 cm 



Składniki:


Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru np.trzcinowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła schłodzonego
  • Szczypta soli

Jabłka

  • 1 kg jabłek ja dałam zielonych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo :

  • cukier puder do posypania 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta. Mocnym i energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min.

 Międzyczasie przygotowujemy jabłka.
 Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć.

Wyjmujemy ciasto.

Foremki( ja użyłam 24 cm na 24 cm), wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie wyklejamy po kawałku dno i boki formy. Na ciasto przekładamy mus, a następnie znów wyklejamy ciastem górę.

 Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF