Ciasto piernikowo-karpatkowe

Propozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;)

Wymiary blaszki : 40x25cm
Temp. pieczenia 180C, 190C
Czas pieczenia; ok. 50-60  minut +  ok. 45 minut
Składniki
Na piernik:
  • 3 szklanki mąki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g)
  • 2 łyżki kakao
  • 125g masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
Na ciasto ptysiowe:

  • 125g masła
  • 5 jaj
  • szklanka mąki
Krem:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy 
  • 3 łyżki cukru pudru
  1 szklankę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, do drugiej szklanki mleka wsypujemy obie mąki i mieszamy całość.Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy wszystko do garnuszka i gotujemy budyń .Studzimy.

Ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy po 1 łyżce wcześniej przygotowany budyń.
Biała polewa
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 100 g masła
Sposób przygotowania polewy:
  1.  Do garnuszka wlać mleko.
  2.  Rozpuścić cukier. 
  3. Wymieszać. Podgrzać. 
  4. Dodać pokrojone drobno masło.
  5. Rozpuścić je.
  6.  Zdjąć z ognia.
  7. Wsypać mleko w proszku.
  8. Energicznie mieszać.
  9. Wystudzić.
Piernik: masło ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 placki.

Ciasto ptysiowe: 3/4 szkl. wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień,wsypać mąkę i ucierać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka,zdjąć z ognia .Gdy ciasto nam się przestudzi,wbić jajka i miksować. Wylać ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w temp. 180 C.


Na sam koniec na dno foremki kładziemy 1 blat piernikowy, połowę kremu budyniowego, ciasto ptysiowe, krem budyniowy, 2 blat piernikowy, polewa <3


Smacznego :)

Komentarze

  1. Uwielbiam takie połączenia smaków - dla mnie niebo w gębie! Z pewnością wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty