Recent Posts

czwartek, 2 sierpnia 2018

Udka z kurczaka bez skóry w warzywach

Mimo panującego upału coś trzeba jeść. O piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko.



Składniki:
  • Udka z kurczaka bez skóry (ja miałam 10)
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej – niewielka ilość
  • Bulion warzywny / woda




Wykonanie:

Udka nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem aż wszystko zmięknie (zwykle kilkanaście minut). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz