środa, 1 sierpnia 2018

Sałatka z grillowaną cukinią, ziołowym twarogiem i kaszą pęczak


Dietetyczna sałatka ze świeżą mieszanką sałat, bogatą w błonnik kaszą pęczak, pachnącym świeżym koperkiem i natką białym serem oraz aromatyczną grillowaną cukinią to świetna propozycja niskokalorycznej, bogatej w witaminy potrawy.

Składniki:

2 cukinie
70g mix sałat
250g białego, chudego sera
100g kaszy jęczmiennej pęczak
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
5 łyżek posiekanego kopru
5 łyżek posiekanej natki z pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cukinie pokroić w grubsze talarki, a czosnek drobno posiekać. Cukinię oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, następnie zgrillować na grillowej patelni lub grillu.

2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

3. Biały ser przełożyć do miski, rozetrzeć widelcem, dodać koper, natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Na półmisku ułożyć mix sałat, posypać ziołowym serem, kaszą i ułożyć grillowaną cukinię.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz