SKŁADNIKI:
½
kg ziemniaków,
300g
fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej,
250g
boczku wędzonego parzonego,
5
plastrów sera żółtego,
5 łyżek śmietany 18%,
tymianek,
sól,
pieprz,
masło.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki kroję w plastry. Boczek wędzony kroję w
cienkie paski. Ser żółty kroję w paski.
2.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam
porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na
warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem,
solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy ze
śmietany.
3. Potrawę zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Pyszny obiad
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń