1 sie 2018

Kotleciki zapiekane w kruchym cieście



Znudziły się już Wam tradycyjne, oklepane kotleciki , te mielone, pulpeciki?
Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas. 
Kotleciki z mięsa z indyka zapiekane w kruchym cieście z dodatkiem sera żółtego oraz ogórków małosolnych lub kiszonych. Pyszna propozycja nie tylko obiadowa ale również świetnie nadaje się jako przystawka na imprezach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. 
Polecam i życzę smacznego :)


Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło
 
SKŁADNIKI NA OK 6 SZTUK :
 

kotleciki ok 6 sztuk

  • 200 g mięsa mielonego np z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki
  • 3 łyżki suszonej lub prażonej cebulki
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sóli i pieprz do smaku
  • mąka pszenna to panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

pozostałe składniki

  • 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • mleko do posmarowania ciasta
  • ulubiony sos jako dodatek
PRZYGOTOWANIE:

Składniki kotlecików łączymy ze sobą. Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki ze wszystkich stron tak by lekko się podsmażyły (pozamykały pory). 

 Gotowe ciasto kroję na równe kwadraty ok 12 sztuk.

Na 6 kawałków kładę po kotleciku. Następnie posypuję serem żółtym tartym, daje plaster ogórka kiszonego oraz polewam 1 łyżeczką ketchupu. Przykrywam pustym kawałkiem ciasta. Zaklejam końce.

Każdy kwadracik smaruję mlekiem a następnie posypuję tartym serem. Przekładam na papier do pieczenia wyłożony na blachę. 


Piekę ok 30 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem i surówką. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF