środa, 1 sierpnia 2018

Zupa z fasolki szparagowej


Lato to czas kiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;)  Poniżej podsyłam przepis ;)


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 
Składniki:
  • Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona)
  • 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich)
  • Kawałek białej części pora
  • Marchewka
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • Łyżka oliwy





Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a cebulę, ziemniaki i marchewkę w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy cebulkę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i podsmażamy minutkę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Ponownie smażymy 2-3 minuty  i dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką kurkumy. Mieszamy całość i po chwili dorzucamy fasolkę szparagową. 
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, zostawiając na małym ogniu. Gotujemy tak długo, aż fasolka będzie miękka. Podajemy na ciepło, smacznego.

*Babcia zazwyczaj taką zupkę zabielała przy pomocy śmietany. Ja ze względu na upały tego nie zrobiłam. Jeśli ktoś miałby ochotę wystarczy dodać zahartowaną śmietanę 18% (najlepiej produkt przeznaczony do zup i sosów).









2 komentarze:

  1. pełna warzyw, pełnia zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Właśnie podziwiam na Insta i zastanawiałam się co to za kuleczki, a to małe ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly