grudnia 06, 2017

Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie



Składniki:
(na bochenek o wadze 1 kg.)

  • 200 g. aktywnego zakwasu żytniego (np. takiego)
  • 50 g. mąki dyniowej
  • 550 g. mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 300 g. letniej wody


Mąkę pszenną przesiej do miski. Wymieszaj ją z cukrem, solą i mąką dyniową. Dodaj zakwas i wymieszaj.
Wlej letnią wodę i mieszaj, aż składniki się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). Ciasto ma być elastyczne, będzie się trochę kleić.

Tak wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania, na 2,5 godz. W tym czasie złóż ciasto 2 razy, np. po 1 godz. i po 2 godzinach. Składanie ciasta to po prostu rozciąganie i składanie na pół (patrz tutaj). Po każdym złożeniu ciasta z powrotem włóż do miski i odstaw do wyrastania.

Po 2,5 godz. wyłóż ciasto na blat, uformuj ładną kulę i włóż do koszyka do wyrastania chleba obficie wysypanego mąką pszenną. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2,5 godz.

Piekarnik rozgrzej do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia odwracając koszyk do góry dnem (jeśli mocno posypiesz koszyk mąką nie powinno być problemu z odklejeniem się ciasta).
Wstaw do piekarnika i piecz z parą (ja wstawiam garnuszek metalowy wypełniony wodą) przez 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do 230°C i piecz jeszcze przez 20 minut.
Chleb jest upieczony jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Wyjmij chleb i wystudź na kratce.







1 komentarz: