ciasto fale dunaju z wiśniami

14491

składniki na ciast:
300 g mąki
220 g cukru
250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g wiśni

wykonanie:
Margarynę lub masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mleko. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Jasne ciasto wykładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, wciskając je w ciasto. Całość pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
110 g cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Gotową masę równomiernie wykładamy na wystudzone ciasto.

składniki na masę czekoladową:
100 g masła lub margaryny
3 kopiate łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
2 łyżki mleka

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Gotową zestawiamy z ognia, chwilkę mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Opcjonalnie patyczkiem do szaszłyków robimy esy floresy.

Całość najlepiej schłodzić w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here