Printfriendly

Marchewka faszerowana jagnięciną


faszerowana marchewka 


Akcja kulinarna Kuchnia Bliskiego Wschodu zbliża się do końca, w związku z tym postanowiłam przygotować danie z którego przygotowaniem nosiłam się już od dłuższego czasu - jest to marchewka faszerowana jagnięciną. Ta pyszna przekąska pochodzi z kuchni libańskiej. Faszerowana marchewka jest niezwykle aromatyczna za sprawą intensywnych przypraw takich jak kmin rzymski i cynamon. Słodka marchewka i lekko pikantne, wyraziste mięso to wspaniałe połączenie. Gorąco polecam! 


Marchewka faszerowana jagnięciną


Marchewka faszerowana jagnięciną



Składniki: 


  • 5-6 większych (grubszych) marchewek
  • 250g mielonej jagnięciny
  • 0,5 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 40g orzeszków piniowych
  • 2 garście natki pietruszki


Jak zrobić marchewki faszerowane jagnięciną? 



Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie ugotować je na parze do czasu aż będą al dente. Odstawić, aby marchewki ostygły.
W międzyczasie przygotować mięso - rozgrzać patelnię, wrzucić na nią mięso (nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu, gdyż jagnięcina to dość tłuste mięso) i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, rozdrabiając łopatką. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawę siedem smaków, smażyć przez kilka minut aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, kmin rzymski i cynamon i smażyć przez kolejne kilka minut. Wlać około 200ml wrzącej wody, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić, mieszając od czasu do czasu, przez około 20 minut lub do czasu aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Dodać uprażone na suchej patelni orzeszki pinii oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i zdjąć z ognia. 
W międzyczasie, gdy mięso się smaży, a marchewka ostygła na tyle, aby można ją wziąć w rękę, ostrożnie wydrążyć jej środkową część. Następnie napełnić marchewki usmażoną jagnięciną. 
Faszerowane marchewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (podlać je niewielką ilością wody) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 10-15 minut.

Podawać natychmiast przybrane miętą i natką pietruszki. 


marchewka faszerowana

Smacznego!

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger