sobota, 28 lipca 2018

Sałatka z bobu – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sałatka z bobu - kuchnia podkarpacka


W ostatnich latach bób zyskuje na popularności i wraca na nasze stoły ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również ze względu na bogactwo cennych składników takich jak białko, błonnik, żelazo czy magnez.
W wielu zakątkach Podkarpacia bób stanowi ważny element codziennych posiłków, które przygotowywane są zgodnie z rodzinną tradycją. Świetnym przykładem takiego dania jest klasyczna sałatka warzywna, w której bób gra główną rolę. Dobrze znane składniki takie jak marchewka, ziemniaki i ogórki kiszone w towarzystwie bobu i odrobiny kminku zyskują zupełnie nowy wymiar. Zapraszam więc do przygotowania sałatki z bobu według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trześniowie (okolice Krosna).
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Sałatka z bobu - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 300-400 g łuskanego bobu
  • 2 jajka
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz
  • śmietana lub majonez.
Świeży bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Jeśli bób jest lekko podsuszony, dzień wcześniej zalewamy go przegotowaną wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy go do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem mleka. Po wystudzeniu bób obieramy z łupin.
Ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy  ogórki kiszone. Jajka gotujemy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy kminek, sól, pieprz i mieszamy ze śmietaną lub majonezem. Podajemy schłodzoną.


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA


2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.