Naleśniki budyniowe bez jajek

Kolejny prosty i pyszny przepis na domowe naleśniki, które wykonasz przez cały rok. Lubię przygotowywać naleśniki na słodko, szczególnie z twarogiem, dżemem, rozmaitymi kremami, śmietaną, miodem lub wszelakimi syropami, czekoladą i owocami. Weekendami sprawdzają się te wytrawne np. z rozmaitymi serami, grzybami (pieczarki, kurki z cebulką), farszem ziemniaczanym czy wędliną. Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym.

Naleśniki budyniowe bez jajek


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody gazowanej
  • większa szczypta soli
  • 2 x opakowanie 40 g budyniu o smaku śmietankowym – proszek
  • 4,5 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • 60 ml oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam trzepaczką wodę, mleko, sól, mąkę i budynie proszek.

Mieszam, odstawiam na pół godziny.

Gdy ciasto zgęstnieje, dolewam olej i w razie potrzeby trochę wody, u mnie wyszło ok. pół do 3/4 szklanki wody. Mieszam dokładnie. Ciasto ma być ładnie lejące się, ale nadal nieco gęstawe.

Smażę na patelni do naleśników lub zwykłej. Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, resztę już nie. Usmażone naleśniki układam jeden na drugim, przykrywam folią aluminiową.

Smacznego 😉

 

Jedna odpowiedź do “Naleśniki budyniowe bez jajek”

  1. Nigdy nie jadłam takich z budyniem. Muszę spróbować też bez jajek, oszczędnie a jak widać ładnie się trzymają.
    Pozdrawiam
    Iluś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *