piątek, 27 lipca 2018

Żeberka pieczone na kiszonej kapuście


Kolejne danie jednogarnkowe, które pachnie tradycją. Postanowiliśmy odświeżyć i wykorzystać to, co mamy pod ręką. W zasadzie kilka chwil przygotowania, troszkę cierpliwości podczas pieczenia i obiad gotowy. Smak tej potrawy wydobył Sos Madziarów od Folwark, który gorąco polecamy. Lekko ostry smak idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami.











Składniki

  • 1 garść suszonych grzybów
  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 800 g żeberek
  • 150 g mrożonego groszku
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 ml sosu madziarów
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól

    Przygotowanie


    1. Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 min), studzimy i kroimy w paski.
      Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy.
      Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
      Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą.
      Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem.
      W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze 180°C przez 35 min, następnie bez przykrycia, w tej samej temperaturze, przez 20 min, oraz 10 min dodatkowo z termoobiegiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz