lipca 27, 2018

Ogórki w curry na zimę! Sprawdzone weki na zimę!



Ogórki w curry w słoiku na zimę to nasz niezawodny pomysł na ogórki w słoiku. Taka sałatka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako dodatek na kanapki i przede wszystkim jako niezastąpiony element każdej imprezy ze znajomymi.
Sałatki w słoiku na zimę są dość popularne i dużo osób robi je na różne sposoby, ale Wy już wiecie, że ja lubię proste i sprawdzone patenty w kuchni.
Tą sałatkę zrobicie na prawdę bardzo szybko i jest też niedroga. Polecam Wam serdecznie!


JAK ZROBIĆ OGÓRKI W CURRY NA ZIMĘ?


potrzebujemy kilku składników podstawowych:
- przyprawy curry
- kurkumy
- octu
- ogórków zielonych gruntowych
- soli, cukru

i składników dodatkowych, które możesz użyć ale nie musisz, ja je dodaję bo sałatka jest wtedy jeszcze lepsza:

- listek laurowy
- pieprz w ziarnach
- papryka słodka lub pikantna
- gorczyca
- kardamon

Ogórki na szatkownicy, lub po prostu nożem kroimy na plastry.
Ja robię zawsze dwie wersje. Jedną z grubymi plastrami takimi 1 cm grubości i takie jak na zdjęciu cieniutkie. Pierwsze sprawdzają się na kanapki czy imprezy, a drugie do obiadu.



Ogórki układamy w słoikach takich 300 do 500 ml najlepiej.


Do każdego słoika na dno dajemy:


- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczkę gorczycy
- 1 ziarnko kardamonu
- 1 mały listek laurowy
- 1-2 ziarnka pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub pikantnej (ja zazwyczaj robię połowę takich delikatniejszych, a połowę właśnie dodaje ostrą paprykę)

Zagotowujemy wodę na zalewę.


- 6 szklanek wrzątku
- 1 szklanka cukru
- 200 ml octu
- 4 łyżki soli

Całość mieszamy. Spróbuj zalewę czy nie jest dla Ciebie albo za octowa albo za słaba. Ja zalewę robię taką bardziej delikatniejszą. Nie lubię zbyt dużo octu.


Ogórki w słoikach zalewamy ciepłą zalewą.
Słoiki układamy w garnku wyłożonym ręcznikiem (ręcznik na dno), zalewamy ciepłą ale nie gorącą wodą - powinna być takiej temperatury jak słoik.
Słoiki zalewamy do 3/4 wysokości.
Od momentu zagotowania gotujemy 15 do 18 minut.
Wyjmujemy ostrożnie gorące i odwracamy do góry dnem.
Ja tak zostawiam słoiki na całą noc a rano odwracam i sprawdzam czy na każda zakrętka jest wklęsła.
Tak za-pasteryzowane słoiki można przechowywać całą zimę a nawet i rok.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Nie jetem fanką domowych przetworów ale przyznam że po tym przepisie nabrałam ochotę na to by coś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI