Karkówka kebabowa z piekarnika

Karkówka kebabowa z piekarnika
Karkówka kebabowa z piekarnika

Karkówka kebabowa z piekarnika to szybki przepis na soczystą, pyszną i aromatyczną wieprzowinę na rodziny obiad. Podajemy z ziemniakami albo kluskami śląskimi i ulubioną surówką.

Taką karkówką nie pogardzą żadni mięsożercy, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zamarynować mięso i upiec w piekarniku, a efekt wychodzi zadziwiająco smaczny.

Ogólnie karkówka jest jednym z moich ulubionych mięs, gdyż jest bardzo uniwersalna – można ją upiec, usmażyć czy udusić z różnego rodzaju przyprawami, a zawsze wychodzi mięciutka i soczysta. Pod przepisem znajdziecie inne pomysły na przygotowanie tego mięsa.

Składniki na karkówkę kebabową z piekarnika:

  • karkówka ilość według potrzeb, ja na 3 duże porcje dałam około 600 g
  • 2 spore cebule
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy z olejem i przyprawami. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i przykryte mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie karkówkę wraz z marynatą przekładamy naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę.

Karkówka kebabowa z piekarnika
Karkówka kebabowa z piekarnika

Inne przepisy na karkówkę:

Karkówka W Cebuli

Karkówka Duszona W Sosie Własnym

Karkówka Pieczona W Sosie

Karkówka Pieczona W Majonezie

Karkówka Z Żurawiną

Karkówka W Sosie Ketchupowym

Karkówka W Miodzie

Print Friendly, PDF & Email