czwartek, 26 lipca 2018

Kakaowa pianka z wiśniową frużeliną

 

W wakacje często pojawiają sie u mnie ciasta bez pieczenia, oczywiście obowiazkowo z owocami. Ze względu na alergię mojej córy na białko mleka krowiego, dziś kolejne ciasto bez laktozy. Chrupiący spód, pyszna wiśniowa frużelina i do tego kakaowa pianka stanowią całkiem zgrane trio, które na pewno długo nie postoi w Waszych lodówkach, zatem jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś wiśnie bierzcie się szybko do pieczenia.

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki daktyli
  • 2 szklanki płatków owsianych
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z płatkami owsianymi. Tak przygotowaną masą  wylepiamy dno tortownicy (26cm).

Frużelina wiśniowa:
  • 500 g wiśni
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem. stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i znów mieszamy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy i wykładamy na spód.
 
 Pianka kakaowa:

  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
Żelatynę zalewamy ok pół szklanki  zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka  z solą ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz kakao, a na koniec wlewamy żelatynę i całość mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na frużelinę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto dodatkowo można polać roztopioną czekoladą.




6 komentarzy:

  1. Jakie piękne <3
    marzy mi się taka wersja wegańska ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie i bez wątpienia tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każda warstwa kusi niemiłosiernie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm.... jakie to musi być przepyszne ciacho! Rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ! zresztą ciasta z owocami są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...