Pasztet z cukinii


Sezon na cukinię w pełni. Zapraszam na moją propozycję pysznego pasztetu.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

Składniki:
  1. Cukinia 3 szklanki ok 700 g ( zielona lub żółta )
  2. marchewka mała 3 
  3. cebula średnia 2
  4. czosnek 4 ząbki
  5. kasza manna 3/4 szklanki
  6. olej 1/3 szklanki
  7. 4 jajka
  8. koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę)
  9. curry łyżeczka
  10. słodka papryka 1/2 łyżeczki
  11. sól
  12. pieprz
Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę i dodać do cukinii. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno czosnek i cebulę do miękkości. Dodać do miski z cukinią. Następnie dodać olej, jajka oraz kasze mannę. Doprawiamy papryką oraz curry. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy. Przekładamy do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W formy wyciągamy po całkowitym wystudzeniu i dopiero kroimy. Smacznego!

Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
                                        /https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/


             Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Czytelnicy gotują:






18 komentarzy:

  1. czy można czymś zamienić kaszę manną? (wersja bezglutenowa)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotowana? Czy nie będzie miała goryczki?

      Usuń
    2. z tego co widzialam ludzie daja nie ugotowana :) ja robie zawsze z manny :)

      Usuń
  2. czy można zagotować pasztet w słoikach?

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepszy przepis na pasztet z cukinii, pychota .Zrobiłam dokładnie z przepisu bez modyfikacji
    Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo oleju jest w przepisie.... 1/3 szklanki to zdecydowanie za dużo. Pasztet jest mokry od tłuszczu

      Usuń
    2. dla mnie wychodzi super :) mozna zmiejszyć ilość jeśli dla kogos to za duzo :)

      Usuń
  4. Pasztet bardzo dobry, chociaż wyszedł lekko słodki i nie wiem czy to moja wina bo dałam sporo soli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy cukinia ze skórką, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to możliwe że pasztet nie chce się upiec? U mnie po godzinie w piekarniku dalej był w środku jakby rzadki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o takim przypadku jeszcze nie słyszałam żeby się komuś nie udał :)

      Usuń
  7. U mnie też mokry w środku po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia. Po nakluciu patyczkiem wypływa płyn...(jajka?,olej?). Piekłam jeszcze 15 minut ale nie widzę poprawy... Może jakaś podpowiedź jak tego uniknąć? 5

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile soli nalezy dodać do cukin?

    OdpowiedzUsuń