Duszona wołowina

/ 8

Duszona wołowina smakuje wspaniale i warto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem.

Gulasz z wołowiny

Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty rozbratel wołowy.

Przygotowując duszoną wołowinę, musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut.
Kawałki wołowiny (rozbratel) w sosie
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: około 180 minut

Składniki:

  • 1,20 kg wołowiny (u mnie rozbratel)
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki alkoholu (wódka, wino)
  • 5 łyżek mąki do obtaczania (pszennej lub bez glutenu sojowej)
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia

Jak przygotować duszoną wołowinę?

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, które obtoczyć w mące. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem obsmażyć partiami wołowinę.
  2. Marchewkę obrać i drobno pokroić. 
  3. Selera umyć i pokroić na niezbyt grube kawałeczki.
  4. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
  5. Cebulę i czosnek obsmażyć na maśle, po czym dodać marchew i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie połączyć z mięsem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym do całkowitego pokrycia powierzchni mięsa. Przykryć i dusić około 60 minut na małej mocy palnika, co pewien czas zamieszać.
  6. Do mięsa dodać tymianek, rozmaryn, paprykę, pieprz ziołowy, alkohol i dusić powoli pod przykryciem kolejne 60 minut. Pamiętać, aby co pewien czas zamieszać.
  7. Następnie przyprawić koncentratem, pieprzem i solą, dusić do miękkości mięsa. Mięso powinno być miękkie, a sos dość gęsty. Przed podaniem odczekać około 5 minut.
  8. Duszona wołowina dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem.

    Zobacz również: wołowina po burgundzku.

Komentarze

  1. Pyszna propozycja. Lubię wołowinę, gotuje na niej najczęściej rosół. Potem idzie do mielenia. Masz rację trzeba cierpliwości, aby się dobrze udusiła 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wołowinę. Dla mnie to najlepsze mięso 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście nie jestem fanką wołowiny, ale za to moi domownicy już tak. Dlatego czasem się poświęcam.

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym sobie bo pyszniutko wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja rodzinka byłaby zachwycona takim obiadem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na obiad:) Ja co prawda wołowiny przygotowywać nie potrafię, ale z takim przepisem myślę, że mogłabym zabłysnąć zwłaszcza wśród męskiej części rodziny;)

    OdpowiedzUsuń
  7. no dobrze a kiedy solić wołowinę przed smażeniem czy po duszeniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku solę dopiero pod koniec, patrz punkt 7 opisu. Można delikatnie oprószyć solą po obsmażeniu, ale tylko w przypadku dobrej jakości wołowiny. Jeśli nie wiem, jaka jest wołowina to solę później, żeby nie zrobiła się twarda i nie trzeba było długo dusić.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *