Leczo z mieloną wołowiną


Leczo z mieloną wołowiną

Pyszne, szybkie i bardzo letnie danie jednogarnkowe, z mnóstwem sezonowych warzyw i  mieloną wołowiną. Leczo możemy podać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wołowego

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula

1 pomidor

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki bulionu lub wody

500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)

olej do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano

 

*** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mieloną wołowinę i obsmażamy ciągle mieszając ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10 minut. Papryki, cukinie i pomidora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa ***

*** Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając przez około 5 minut ***

*** Następnie danie zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem (lub wodą), przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***

*** Gdy warzywa już zmiękną, doprawiamy danie do smaku ***

*** Leczo możemy podawać z pieczywem, z ryżem, z makaronem lub z ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE