Łaciate ciasto z borówkami



Dzień dobry :-) Cieplutko, słonecznie, nic tylko odpoczywać, bo robić się nic nie chce ;-). Ja moim głodomorom upiekłam jeszcze ciasto, tak na szybko z tego przepisu (klik), dałam dużo borówek amerykańskich, nieco mniej cukru. Ciasto pyszne, puszyste, do owoców idealne. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Blaszka 24 x 34 cm

Składniki:

  • 4 jajka L
  • 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • owoce (u mnie borówka amerykańska)
  • cukier puder do posypania ciata


1. Całe jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. 
2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżek nakładamy na blaszkę najpierw porcję ciasta jasnego, potem koło niego porcję ciasta ciemnego i tak do końca, kolejny rząd odwrotnie. Jak zostanie nam ciasta, to nakładamy na ciapki jasne ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Tak powstaną na łatki ;-)
4. Na ciasto wysypujemy umyte owoce. Ilość wedle uznania, ja borówek dałam dość dużo. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka :-) Po upieczeniu studzimy, przed podanie możemy posypać cukrem pudrem :-)





16 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne ciasto, z tym, że dodaje do niego jabłka, gruszki lub śliwki. Jego zalety są trzy: szybko się robi, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Chętnie spróbuję z borówkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda :), widać, że domowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda te ciacho! I jeszcze te boróweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda 😊 Na pewno jest mega pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Z borówkami musi być super☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby tak prosto, a tak smacznie. Do kawy akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie borówkowe ciasto wzorowane na Twoim. Jest pyszne. Dziękuję za przepis. Cynamonowa kruszonka - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam borówki, więc takie ciasto zjadłabym z wielkim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację, że w taką pogodę nie chce się nic robić. Dobrze jest zjeść dobre ciasto, napić się pysznego soku i nie potrzeba nic więcej. Zamiast soku teraz piję kawę, a ciasto... przydałoby się, w końcu to piątek. Trzeba coś upiec. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym roku owoce sezonowe nie przetrwały u mnie na tyle długo, żebym dała radę z nich cisto upiec :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger