Proste i puszyste ciasto z malinami na oleju – to szybkie i puszyste ciasto z malinami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w kwadratowej blaszce o wymiarach 23×23 cm.
Proste i puszyste ciasto z malinami – Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki oleju
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 ml aromatu cytrynowego
- ok. 350g malin
- cukier puder do oprószenia ciasta
*szklanka = 250ml
Proste i puszyste ciasto z malinami – Wykonanie:
- Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy.
- Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
- Maliny opłukać, odsączyć na sitku, a następnie wrzucić do ciasta i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na nią ciasto z owocami.
- Piec ciasto z malinamiw temperaturze 180 stopni przez ok. 35 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”).
- Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam również inne ciasta z malinami:
- Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie
- Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)
- Malinowa chmurka
Przepyszne ciasto