lipca 24, 2018

BELGIJSKIE STICKY WAFFLES W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Belgijskie gofry są tak znane jak kasztany na Placu Pigalle czy spaghetti włoskie. Będąc w Belgii nie sposób przejść obojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz.



#mpm #wlaczgoscinnosc

Ja przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą się nie tylko podczas wypadku za miasto na piknik ale także jako słodka przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Wakacje to czas kiedy dzieciaki wychodzą na podwórko a gofry na patyku można wsadzić do koszyka z jedzeniem i podać je kiedy dziecku zechce się coś słodkiego. U nas sprawdzają się gofrowe sticky waffles na każdej imprezie.


Składniki:
GOFRY:
180 ml wody gazowej
210 ml mleka
3 g drożdży suchych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
270 g mąki pszennej
90 g masła
POLEWA:
200 g gorzkiej czekolady
200 g słodkiej śmietanki 30%
wiórki kokoswe
posypka kolorowa


Przygotowujemy gofry:Wodę gazowaną mieszamy z mlekiem, wanilią, żółtkami, cukrem oraz solą. Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać ją do mleka. Wymieszać aby nie było grudek. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.


W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać masę gofrową do piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę łamiemy ma mniejsze części, wkładamy do ciepłej śmietanki i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy do wystudzenia.


Upieczone gofry kroimy na 3 części, nabijamy w każdą część patyczek i moczymy w czekoladzie. Posypujemy wiórkami i kolorową posypką. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady.


Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM któa to, prezentuje nowość: gofrownicę MPM z systemem Piramid.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.