wtorek, 24 lipca 2018

Frużelina wiśniowa

Doskonały dodatek do deserów takich jak naleśniki, gofry czy lody. 




400 g wydrylowanych wiśni
kilka łyżek cukru do smaku
czubata łyżka mąki ziemniaczanej



Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować aż zaczną się rozpadać. W 1/2 szkl rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się wiśni. Mieszać aż zacznie gęstnieć.
Tak przygotowaną frużelinę można użyć od razu lub przechowywać w lodówce do kilku dni.
Jeszcze gorącą frużelinę można przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem aż ostygną. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.



5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)