wtorek, 24 lipca 2018

Morele w korzennym syropie.

Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Na początku miałam trochę obaw czy to wyjdzie dobre, ale nie było potrzeby się martwić. Pierwszy słoiczek otworzony na ,,próbę'' już zjedzony. Wyszło pysznie i aromatycznie. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Tylko trzeba się śpieszyć, bo za chwilę sezon morelowy się skończy. Zachęcam :)










Składniki:

Syrop:
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
kawałek kory cynamonu
kilka goździków

Dodatkowo:
sok z cytryny według uznania
około 60 dag małych moreli



Wykonanie moreli w korzennym syropie:

1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.

2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.

3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.

4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.

5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.


Rady:
Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu i osuszeniu słoików.
Owoce powinny być jędrne i bez uszkodzeń.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Najlepiej użyć małych owoców, więcej zmieści się ich do słoiczków.
Z przepisu wyszło mi takie 4 średnie słoiczki.

12 komentarzy: