Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu | Mienta blog
Bezglutenowe, Thermomix, Warzywa

Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu

Szybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste i przepyszne  :)

fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 1 - Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu

fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 3 - Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu

  • 0/5 kg fasolki szparagowej
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kopiasta łyżeczka sambal oelek
  • mała papryczka chili
  • pęczek szczypiorku

kotleciki z bobu:

  • 0/5 kg bobu
  • cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • gałązka listków świeżej mięty
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki z zielonego groszku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 2 - Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobufasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 5 - Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu

Bób gotujemy al dente (tylko tak, aby udało się go obrać).

Obrany miksujemy wraz z cebulą, czosnkiem, ziołami i przyprawami (w Thermomixie około 10 sekund na obrotach 6).

Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki.

Przekładamy je do lodówki na co najmniej 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Kotleciki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości (w posłodzonej i osolonej wodzie).

Odsączoną mieszamy z sambal oelek, szczypiorkiem i posiekaną papryczką.

Podajemy z kotlecikami.

Smacznego :)

fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 4 - Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobufasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 6 - Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj