Jajecznica z kiełbasą czy w ogóle jajecznica z różnymi dodatkami to danie, które w weekendy przygotowuje na śniadanie mój mąż. Jajecznica wydaje mi się męskim daniem, mam wrażenie że wielu mężczyzn w wolne dni decyduje się właśnie na to popisowe danie.
Dla mnie jajecznica tylko dobrze wysmażona, wtedy jest super – wy wolicie mniej czy bardziej ścięta jajecznicę?
PRZEPIS NA JAJECZNICĘ Z KIEŁBASĄ
Składniki na jajecznice z kiełbasą:
250g lub więcej kiełbasy wędzonej
6 jaj
2 łyżki posiekanych świeżych ziół np szczypiorku lub natki pietruszki
1 łyżka masła lub oleju
sól
pieprz
Jak zrobić jajecznice z kiełbasą:
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim kiełbasę pokrojoną w plasterki lub w kostkę.
Jajka wybijamy do miseczki (sprawdzając ich świeżość – ja po niemiłym doświadczeniu nigdy nie wybijam jajek bezpośrednio na patelnię).
Do kiełbasy dodajemy jajka, zioła, przyprawy.
Podsmażamy mieszając aż jajecznica zetnie się do ulubionej konsystencji.
Może Cię zainteresować:
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Sałatka z jajkiem – 20 przepisów
Przyprawa do potraw z jajek – przepis
Jak zrobić domowy majonez – przepis