sobota, lipca 21, 2018

Koktajl z bananem, borówkami i jagodami camu camu


Jest to sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie oraz do popijania w ciągu dnia, czy jako lekki deser.
Koktajl oprócz pysznego smaku zawiera również walory zdrowotne.
Nadaje się także dla dzieci!
Zamiast jogurtu można użyć kefiru, maślanki lub dowolnego mleka.
Można go też dosłodzić za pomocą miodu, ale dla mnie słodycz banana jest naprawdę wystarczająca, szczególnie gdy jest on dość dojrzały.
 Pewnie niektórzy z Was pomyślą co to takiego te jagody camu camu?
Mogłabym o nich napisać bardzo wiele, ale zapewniam, że to wartościowe owoce.
Jeszcze ze świeżymi nie miałam styczności, lecz sproszkowane często dodaję do czego tylko się da, również ostatnio do kaszki dla Natalii.
Tak w skrócie...
Jagody camu camu są silnymi przeciwutleniaczami i wielką skarbnicą ogromnej ilości wysoko przyswajalnej witaminy C (posiadają jej więcej niż dzika róża, acai, czy acerola).
Wspomagają procesy oczyszczania, odtruwania organizmu z toksyn, spowalniają procesy starzenia się komórek - m.in. przywracając skórze młody młody wygląd, działają też przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Oprócz tego poleca się je w profilaktyce przeciwnowowotworowej.
Mają niski indeks glikemiczny i sporo błonnika, co jest dobrą wiadomością dla osób z cukrzycą.
To tylko niektóre dobroczynne działanie tych jagód.
Dodam, że proszku wystarczy spożywać 1 łyżeczkę dziennie.
Polecam!

(2 porcje)
250 ml jogurtu naturalnego
1 banan
1 garść borówek/jagód
2 łyżeczki sproszkowanych jagód camu camu (płaskie)

Wszystkie składniki zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Koktajl najlepiej spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Sproszkowane jagody Camu Camu dostępne są na stronie sklep Yerba Mate 24.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger