piątek, 20 lipca 2018

Leśny mech z malinami

Lekkie, orzeźwiające ciasto, na szpinakowym spodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato! Zapraszam!


 




Składniki (blaszka 36/24,5):
Ciasto:
mąka pszenna 70 g,
mąka krupczatka 250 g,
jajka 4 szt,
cukier 250 g,
szpinak mrożony rozdrobniony 450 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
olej 1 szklanka,

Śmietankowa pianka:
śmietanka 30% 500 ml,
galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt,
woda 0,5 szklanki,
cukier puder 2 łyżki,

do nasączenia:
woda 0,5 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżka,

dodatkowo:
maliny 300 g,
galaretka malinowa 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,

Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy  na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką. 
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.  Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta. 
Na śmietankową piankę układamy maliny i lekko je dociskamy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. 
Ciasto przechowujemy w lodówce. Na wierzch kruszymy pozostały biszkopt. 
Smacznego 😉

8 komentarzy:

  1. A co zrobić z odsączonym surowym szpinakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajj zapomniałam dopisać. Dziękuję za uwagę już poprawiłam w przepisie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę jutro to ciasto robić 😊piękne kolory

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mąka krupczatka to to samo co ziemniaczana ?
    Jeśli nie to czy można zastąpić ziemniaczana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie jest to samo i nie można jej zastapic mąką ziemniaczaną.pozdrawiam

      Usuń
  5. Witam czy mozna dodac zamiast świeżych malin mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę że tak. Tylko wcześniej bym ich nie rozmrazala.

      Usuń