WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny.
Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się do odgrzewania
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI
  • 40 g masła
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • 200 g wiejskiej kiełbaski
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • gruby plaster selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 główki dużej młodej kapusty
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 pomidory malinowe lub 400 rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
WYKONANIE
  • Boczek kroimy na cienkie plasterki, a następnie w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, wiejską kiełbasę w plasterki. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i drobno szatkujemy. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
  • Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek, boczek i wiejską kiełbaskę. Smażymy, na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy starte na tarce warzywa oraz listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy 3 minuty. 
  • Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Dolewamy bulion lub wodę z sosem sojowym. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 15 minut. W międzyczasie 2 razy mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone pomidory lub pomidory z puszki oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty.
  • Mąkę rozcieramy w miseczce z 50 ml śmietany 18%. Przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy.
  • Podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz