Prosty deser agrestowy

Drukuj
20.07.2018   Magda

U moich rodziców w ogrodzie, jak co roku, urodzaj agrestowy, dlatego produkcja wszelkich dżemów, kompotów i ciast z kruszonką trwa w najlepsze. Dla takich pięknych owoców warto trochę posiedzieć w kuchni, aby potem rozkoszować się słodkościami. Na szczęście poniższy przepis nie wymaga dłuższych przygotowań, jest bardzo prosty a smak fenomenalny. Proste zestawienie kremowej śmietanki i słodko-kwaśnych owoców to propozycja na idealny letni deser. 

Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje):

  • 400g agrestu – u mnie odmiana czerwona
  • 70g cukru
  • 250ml śmietanki kremówki

Do przybrania:

  • ładne owoce agrestu
  • kilka listków mięty

 

Umyty i pozbawiony ogonków agrest przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i włączamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż agrest się rozpadnie. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia.

 

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno. Do kremówki dodajemy większość ostudzonego agrestu – kilka łyżek zostawiamy do udekorowania na wierzchu. Delikatnie mieszamy owoce ze śmietaną, ale nie do całkowitego zmieszania – dobrze jest jak w deserze mamy biało-kolorowe smugi. Na wierzch polewamy odrobiną owoców.

 

Wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny. Deser podajemy schłodzony, ozdobiony świeżymi agrestami i listkami mięty.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.