piątek, 20 lipca 2018

Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański.



Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak by gotować go na wolnym ogniu dość długo – około 2h wtedy jest najlepszy!!!

Składniki:
  • 600g pomidorów
  • 200g soczewicy brązowej (ja użyłam z puszki)
  • 100g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
  • łyżeczka cukru, sól, pieprz
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron bezjajeczny  do podania ( u mnie spaghetti)

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach) pieczarki i jeszcze chwile podsmażaj. Dodaj posiekany pomidory i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz soczewicę. Gotuj wszystko jeszcze 10 minut. Podawaj z ulubionym makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz