AdSense

czwartek, 19 lipca 2018

Biszkopt z owocami i bezą kokosową

          Odkurzony przepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny.



Składniki na biszkopt:
5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
ok 300 g wiśni (truskawek lub malin)
4 białka
200g kokosu
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego

          Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Przestudzić.

          Na upieczony biszkopt wyłożyć odsączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Syrop rozcieńczyć zimną wodą do objętości 3 szklanek. Wiśnie pozbawić pestek i ułożyć między kawałeczkami  brzoskwiń. Dwie szklanki rozcieńczonego syropu zagotować dodając 3 łyżki cukru. W pozostałym płynie rozmieszać budynie śmietankowe, wlać na wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej.

Polewa:
 1/8 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 kopiasta łyżeczka kakao

Wszystkie składniki umieścić w niewielkim naczyniu. Ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense