AdSense

czwartek, 19 lipca 2018

Kruchy placek z wiśniami i pianką

          Kolejne ciasto z serii "strzępce i kruszonki". Tym razem z wiśniami i  pianką z dodatkiem oleju.


Ciasto:
7 żółtek
250 g margaryny
4 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczeni
2 łyżki śmietany 18%

Pianka:
7 białek
1,5 szklanki cukru
budyń smietankowy 1 duży+1 mały
200g kokosu
2/3 szklanki oleju

400 g wiśni
cukier puder

          Z podanych składników zrobić palcami kruszonkę. Połowę wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem. Podpiec około 15 min ut w temperaturze 180 stopni. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać proszek budyniowy, a po chwili wlewać strużką olej. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piankę rozłożyć równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, obsypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense