.

.

czwartek, 19 lipca 2018

Sałatka obiadowa do słoików na zimę /sałatka warzywna z kapustą, ogórkami, papryką, cebulą i marchewką

Witam Kochani

lato w pełni, więc możemy do woli cieszyć się jego darami-owocami, warzywami. Jednak lato kiedyś się skończy i aby zachować jego cząstkę zapraszam na pyszną sałatkę obiadową idealną na zimę. 






Sałatka składa się z kapusty białej, papryki, marchewki, ogórków oraz cebulki`. Pachnie i smakuje wspaniale. Bardzo Was zachęcam do jej przygotowania, będzie idealna do jesiennych czy zimowych obiadów :) Zapraszam



SKŁADNIKI


*z tych proporcji wyszło mi 6 średnich słoików.


SAŁATKA 

-1,5kg poszatkowanej kapusty białej
-500g ogórków 
-2 papryki czerwone
-350g cebuli
-400g marchwi
-sól

ZALEWA


-4 szkl wody

-125ml octu 10%
-1szkl cukru 
-7 liści laurowych
-10 sztuk  ziela angielskiego


Kapuste białą szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej, paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka a ogórki szatkujemy w cienkie plasterki. 



Każde z warzyw odstawiamy  do osobnej miski i solimy, odstawiamy na około 1,5- 2 godzin i odciskamy sok. 


***pojawiają się pytania o ilość soli, ja daję "na oko" ale do kapusty wystarczy 1 solidna łyżka, a do reszty składników po pół łyżki.

Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i mieszamy ze sobą






 i przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. 





ZALEWA


Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy. 





Gorącą zalewą zalewamy sałatkę.




 Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut. 

Studzimy i już można odnieść do spiżarni :)









PS by mieć pewność szczelności słoików ja daje pomiędzy zakrętkę a słoik kawałek folii spożywczej lub woreczka. :) 


Gorąco polecam, sałatka jest pyszna i  pachnąca :)  

10 komentarzy:

  1. Sałatka pychotka polecam
    ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz, mi też strasznie smakuję, właśnie ją robię w tym momencie :) Trzeba zrobić zapas na zimę :) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Do zalewy nie dajemy soli. Każde z przygotowanych warzyw solimy by puściły sok. Do kapusty wystarczy dać około 1 łyżkę soli, a do reszty składników po pół łyżki.

      Usuń
  3. a nie mało tego octu 125 ml ? na 4 szkl wody ? hmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję pół szklanki, jak dawałam więcej, niestety ocet był wyraźnie wyczuwalny i sałatka nie smakowała dobrze. Z tą ilością jest super :)

      Usuń
  4. Czy ocet 10%?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po pasteryzacji odwracamy słoiki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sól ma znaczenie ,wydobywa smak z warzyw i tak jak każdy dodatek, wystarczy nabrać łyżką przypadkową ilość soli i już smak nie jest ten sam, czy może Pani podać ile ogółem w gramach należy użyć soli do całej sałatki , aby smakowała jak należy, aby można było chętnie wracać do tego przepisu. Niestety w wielu przepisach podawana jest ilość właśnie na łyżki, łyżeczki. Wygląd sałatki je zachęcający do jej przygotowania,ale nie chcę się rozczarować.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko