Jaki olej to dobry olej?

19 lipca, 2018
olej 1

Ostatnio dużo pisałem o tłuszczach. I to w negatywnym sensie. Tak jakby tłuszcz był wrogiem człowieka. Stąd spieszę z odpowiedzią na pytanie jaki olej to dobry olej?

Człowiek potrzebuje tłuszczy, tak jak białka i cukrów. Naukowcy udowodnili, że te pochodzenia roślinnego są bez wątpienia lepsze od tych zwierzęcych. Z kolei najlepsze są te najmniej przetworzone.

Tłuszcze nasycone

Nasycone i nienasycone. To najprostszy podział, bez wdawania się w chemiczne różnice. Te pierwsze są stałe w temperaturze pokojowej, te drugie nie. Mięso, sery, masło i tłuszcze z margaryny oraz te dodawane do słodyczy, w tym tłuszcz palmowy to tłuszcze nasycone. Generalnie powinniśmy je ograniczać, bo ich nadmiar źle wpływa na nasze zdrowie.

Tłuszcze nienasycone

To nasi przyjaciele. Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielimy na jednonienasycone i wielonienasycone.

Do tych jednonienasyconych zalicza się przede wszystkim oliwę, olej rzepakowy, migdałowy, arachidowy, ten z orzechów laskowych, a także z awokado, a także orzechów i wielu nasion. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo korzystne dla zdrowia. Obniżają bowiem cholesterol całkowity, a szczególnie słynny LDL, nie oddziałując przy tym na zdrowy cholesterol a więc HDL.

Tłuszcze wielonienasycone dzielimy za to na dwie rodziny: omega-3 i omega-6.

Głównymi przedstawicielami kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 są:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA) zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich oraz w oleju rzepakowym i sojowym
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas eikozapentanowy (EPA) występujące w tłustych rybach oceanicznych lub wodorostach

Jak prezczytałem w naukowej publikacji pod tytułem ?Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka? Tomasz Wcisło i Waldemar Rogowski z II Katedry i Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi:

?Kwasy te są bardzo ważne dla organizmu ludzkiego. DHA jest szczególnie istotny w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu (kora mózgowa zbudowana jest w około 60% z DHA) oraz do budowy tak zwanych neurotransmiterów, stanowiąc budulec do produkcji serotoniny i dopaminy. Dodając DHA do codziennego jadłospisu, można korzystnie wpłynąć na samopoczucie i zdrowie?.

Coraz częściej naukowcy podkreślają też, że tłuszcze mogą wprost zapobiegać wielu chorobom.

?Spożywanie kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 (DHA i EPA) korzystnie wpływa na wiele schorzeń, takich jak: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, zakrzepica, miażdżyca oraz nowotwory. Dodatkowo może modulować reakcje zapalne w alergii, reumatyzmie oraz w wielu chorobach dermatologicznych?.

Zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym świetnie sprawdzają się też mikstury olei. Ja do sałatek używam często zestawu składającego się z nierafinowanych olei tłoczonych na zimno, takich jak:

  • lniany
  • z wiesiołka
  • z ostropestu
  • z czarnuszki

Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721