Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami.
Samo przygotowanie ciasta nie zajmie Wam więcej jak 15 minut, nie licząc czasu potrzebnego na pieczenie :) Ale od początku, poniżej lista składników i prosty przepis…
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżki sody
- jajko
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
- cukier puder
- borówki
Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami – przepis
- W misce łączymy wszystkie suche składniki (bez cukru).
- W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki razem z cukrami.
- Do składników mokrych dodajemy suche i krótko wszystko mieszamy do połączenia się składników.
- Blaszkę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Na wierzchu układamy borówki i delikatnie je dociskami.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy znaczy, że jest już gotowe.
- Ostudzone ciasto posypujemy odrobiną cukru pudru.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Robiłam ostatnio takie ciasto. Pychotka. Umnie dzieci uwielbiają borówki.
Dziękujemy!
My musimy spróbować jeszcze wersji np. z malinami albo jagodami:)
Ekstra ciasto, jadłam i smakuje pysznie. No i udało mi się go zrobić :)
Jest pyszne :) Racja.
I właśnie zrobiliśmy się głodni ;)
Tylko pytanie – skąd borówki w środku zimy :(
W dużych marketach kupimy wszystko :)
Zawsze można poszukać mrożonych, albo zastąpić borówki jagodami. Jagody mrożone kupimy bez problemu.